Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Stödkonsert i STOCKHOLM för återbyggandet av den gamla träkyrkan i Kiihtelysvaara

2019-11-01 @ 18:45

Den 250 år gamla träkyrkan i Kiihtelysvaara totalförstördes i en förödande anlagd brand tidigt på söndagsmorgon den 23 september 2018. Kyrkan med sitt vackra spåntak var kulturhistoriskt ovärderlig och var en av de äldsta träkyrkorna i Norra Karelen. Den var ett centralt landmärke i Kiihtelysvaara och kallades ”Kyrkan med Guds öga”. För invånarna i byn var kyrkan en kär och helig plats och förlusten var chockerande. Dock har sorgen förenat ortsborna och ett beslut har fattats om att kyrkan skall återbyggas på den förstörda kyrkans plats.

Den uppbrunna kyrkan i Kiihtelysvaara var också min hemkyrka, och min far Pauli Pöllänen vågade sig som ung man upp på det branta spåntaket, då taket skulle repareras 1948-49. Denna konsert ärar minnet av den gamla kyrkan och är samtidigt en av de många stödkonserterna för den nya kyrkan, dock den första i Sverige.

Stort tack för Finska församlingen, mina vänner som medverkar i konserten, och alla ni som vill stödja återuppbyggandet av kyrkan i Kiihtelysvaara.

Detaljer

Datum:
2019-11-01
Tid:
18:45

Plats

Finska Kyrkan
Slottsbacken 2B-C
Stockholm, 111 30